Keletas faktų apie alkoholį ir jo keliamus pašalinius veiksnius žmogaus organizmui.

  Alkoholis yra slopinanti cheminė medžiaga, mažinanti smegenų darbingumą. Alkoholio poveikis yra panašus į migdomųjų vaistų poveikį. Todėl alkoholis gali slopinti savikontrolę bei mažinti Jūsų galimybę atlikti paprastas užduotis, pvz., vairuoti automobilį. Nustatyta, kad nesaikingas alkoholio vartojimas skatina širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi, kai kurias vėžines ligas bei kitas lėtines neinfekcines ligas.
 

  Visuose alkoholiniuose gėrimuose - aluje, įvairių rūsių vynuose, stipriuose gėrimuose (konjake, degtinėje, viskyje ir pan.) - yra to pačio alkoholio - etilo spirito, skiriasi tik jo kiekis.
 

  Norėdami palyginti gėrimų stiprumą, naudojame standartinius alkoholio vienetus (SAV). Vienas SAV atitinka 10 g absoliutaus etilo spirito.
Kiekvienos rūšies alkoholinių gėrimų stiprumas yra skirtingas, pvz., 0,5 1 silpno alaus gali turėti 2-3 standartinius alkoholio vienetus. Alkoholinių gėrimų stiprumas nurodomas ant butelių etikečių. Jis yra išreiškiamas alkoholio tūrio procentais arba stiprumo laipsniais. Kuo didesni skaičiai nurodomi, tuo stipresnis yra alkoholinis gėrimas. Alkoholio poveikis Jūsų organizmui priklauso nuo kiekio kraujyje. Kuo daugiau išgeriate, tuo didesnis poveikis. Alkoholis, patekęs į kraują, pasiekia kepenis per 20 min. Kepenys suardo 1 standartinį alkoholio vienetą per vieną valandą. Išgėrus 50 ml degtinės Jame esantis alkoholis (2 SAV) kepenyse bus suskaidytas per 2 val.

 

  Kokios rūšies alkoholį mes geriame?


  Alkoholis kurį žmonės vartoja yra vadinamas etilo arba etanolio alkoholiu. Gėrimas, pagamintas iš etanolio, vandens ir kitų priedų, kurio alkoholio koncentracija 38-40 %, yra vadinamas degtine. Izopropilo alkoholis nėra skirtas gerti ir yra naudojamos įvairiose pramonės rūšyse: poligrafijoje, chemijos, naftos, medicinos, baldų, maisto, medienos, parfumerijos pramonėse.

 

  Per kiek laiko alkoholis pasišalina iš organizmo po jo suvartojimo?


  Alkoholio pasišalinimas iš organizmo priklauso nuo to kiek ir kaip greitai jūs jį suvartojote, kartais priklauso ir nuo kitų pašalinių faktorių, tokių kaip žmogaus svoris ar lytis. Norėdami sužinoti per kiek  laiko alkoholis pasišalins iš jūsų organizme naudokite skaičiuoklę.

 

  Koks gryno alkoholio kiekis viename alkoholiniame gėrime?


  Viena bokalas alaus yra 360 ml, viena taurė vyno yra 150 ml, viena taurelė 40% alkoholio tūrio gėrimo yra 45 ml. Nesvarbu ką jūs suvartojate, kiekvienas gėrimas  turi 18 ml grynojo alkoholio. Netikite tuo? Paskaičiuokime.

 

Gėrimas

Vid. Alkoholio tūris

Skaičiavimas pagal formulę

Kiekis gryno alkoholio

360 ml alaus

5%

360 * .05

18 ml

150 ml vyno

12%

150 * .12

18 ml

45 ml degtinės

40%

45 * .40

18 ml

Kaip matome visi turi tą patį kiekį grynojo alkoholio

 

Svarbu žinoti ir prisiminti: Jeigu jūs užsisakėte kokteilį, kuriame yra 90 ml stipriųjų alkoholinių gėrimų, tai reiškia, kad ten bus ne vienas, o jau du stiprieji gėrimai vienoje taurėje, nes atitinkamai jie turės du kartus didesnį grynojo alkoholio kiekį.

 

  Kas yra alkoholio tūris?

 

  Alkoholio tūris parodo kiek grynojo alkoholio yra gėrime. Pvz. aluje vidutiniškai aptinkama 5%, vyne 12%, degtinėje 40% ir pan.

 

  Kaip sužinoti koks grynojo alkoholio kiekis yra sumaišytas kokteilyje?

 

  Visada klauskite barmeno, jis privalo suteikti išsamią informaciją apie gėrimą kurį užsisakėte. Paprastai tai priklauso nuo kokį kokteilį geriate. Vieni jų maišomi su daugiau stipriųjų gėrimų, kiti su mažiau. Nemažai turi įtakos ir tai kokiame bare perkate gėrimą, nes skirtingi barai turi savas taisykles. Vieni jų leidžia barmenams pilti gėrimus iš akies kiti reikalauja griežtai normuoti kiekį su matuojamąja stiklinėle.

  Kiekviena įmonė yra nustačiusi iš anksto kaip normuos gėrimus, taigi galite užsisakyti tą patį gėrimą skirtingose vietose ir gauti skirtingą kiekį alkoholio jame.

 

  Ar tiesa, kad maišant skirtingų rūšių gėrimus žmogus greičiau tampa girtas?

 

  Taip tikrai nėra. Alkoholio kiekis skirtinguose gėrimuose daro jus girtu, o ne skirtingos gėrimu rūšys. Daugelis žmonių teigia, kad pradėjus gerti alų, derėtų jį gerti visą vakarą ir nemaišyti su kitais gėrimais, nes taip daug greičiau pasigeriama ir skatina pykinimą, tačiau tai yra visiška netiesa, galite gerti ką tik norite, tiesiog vartokite alkoholį saikingai.

 

   Ar nuo vienų kokteilių galima apgirsti greičiau, nei nuo kitų?

 

  Kokteiliai kurie savo sudėtyje turi gazuotų gėrimų skatiną girtumą, nei tie kurie maišomi su negazuotais gėrimais. Su gazuotais gėrimais maišomas alkoholis greičiau patenka į kraujo sistemą. pvz. Nuo degtinės su toniku apgirsite greičiau nei gerdami degtinę su spangolių sultymis.

 

   Ar tiesa, kad galima greičiau išsiblaivyti geriant daugiau kavos ir stovint po šaltu dušu?

 

  Netikėkite tuo, tai yra mitas. Vienintelis dalykas, kuris jums gali iš tiesų padėti išsiblaivyti tai yra laikas. Kava ir šaltas dušas gali jums padėti jausti žvaliems, bet tai tikrai nepadės jums atsigauti.

 

  Ar gerai pavalgius prieš alkoholio vartojimą padės man apsisaugoti nuo pasigėrimo?


  Tai tikrai nepadės to išvengti. Maistas kuriam laikui tik sustabdys alkoholio pasisavinimą į kraują, bet tikrai neišgelbės jūsų nuo pagirių.

 

  Alkoholis gali pražudyti

 

  Alkoholis yra laikomas nuodais, taigi jeigu gersite jo per daug ir per greitai, gali jus lengvai nuvaryti į kapus. Gerkite alkoholį labai saikingai ir saugokite save!


  Patarimai, kuriuos vertėtų prisiminti prieš vartojant alkoholį

 

  • Suvalgykite ko nors prieš pradėdami gerti.
  • Vienas gėrimas yra 300ml alaus, 150 ml vyno, 45 ml degtinės.
  • Nevartokite alkoholio iš karto daug ir greitai.
  • Nuo kokteilių su burbuliukais apgirsite greičiau, todėl maišykite juos su gėrimais neturinčiais angliarūgštės.
  • Maišant skirtingas gėrimų rušis, nepasigersite. Pasigersite nuo alkoholio kiekio juose.
  • Kava ir šaltas dušas nepadės jums pašalinti alkoholio iš kraujo.
  • Vienintelis būdas išsiblaivyti, nebegerti ir laukti kol organizmas pasišalins alkoholį iš kraujo.
  • Nevairuokite niekados išgėrę!

TAIP PAT SKAITYKITE: