Vermutas

Vermutus pradėtas gaminti 18 - ame amžiuje. Jo gimtinė – Viduržemio jūros pakrantė. Pagal tradiciją vermuto gimtine laikomas Turinas, nes čia gausu įvairiausių vynų, o netoliese esančiuose kalnuose auga daugybė vaistinių augalų – šeivamedis, mairūnas, pelynas, kalendra, veronika, gvazdikėliai, saldieji ir kartieji apelsinai, cinamonas, gencijonas, dašis ir kt. Iš pradžių vermutai buvo geriami kaip aperityvai – kartus vaistinių augalų skonis žadino apetitą. Šiandien vermutai vartojami ne tik kaip aperityvai. Juos galima gerti grynus, su ledu ar iš jų maišyti kokteilius. 

Vermutai priklauso aromatizuotų vynų kategorijai. Aromatizuotų vynų gamybą reguliuojančios taisyklės reikalauja, kad šios kategorijos gėrimuose būtų ne mažiau kaip 50% vyno, į kurį dedama cukraus, spirito, žolelių bei vaistinių augalų ekstraktų, prieskonių, ir natūralių kvapniųjų medžiagų. Be jokios abejonės vermutų šeima yra didžiausia tarp šios rūšies vynų. Produkto kokybę lemia pagrindu paimtas vynas, kuris gali būti nuo labai sauso ( Dry, Secco) iki saldaus (Bianco, Rosso).

Vermutų rūšys:

BIANCO- blyškios šiaudų spalvos aromatizuotas vynas, gaminamas iš balto vyno (ne mažiau kaip 75%), augalinių bei aromatinių priedų ir spirito. Jis kvapnus, malonaus ir saldaus skonio. Galima gerti vieną (būtinai atšaldytą), su ledu, maišyti su sodos vandeniu.

ROSSO- tai tamsaus gintaro spalvos saldus aromatizuotas vynas su vos juntamu kartumo prieskoniu. Pateikiamas gerai atšaldytas grynas, su ledu, sodos vandeniu, citrinos žievele. Dėka kartaus prieskonio – nepakeičiamas klasikinių kokteilių komponentas.

EXTRA DRY- blankios šiaudų spalvos, maloniai sausas vermutas su lengvu citrusinių vaisių prieskoniu bei aromatu.Tai puikus klasikinis aperityvas bei nepakeičiamas klasikinių sausųjų kokteilių priedas.

ROSE- vermutas gaminamas iš aukščiausios kokybės rožinių vynų, spirito ir augalinių priedų. Švelni rausva spalva su aukso atspindžiais, subtili aromatų puokštė ir švelnus saldokas skonis – puiki alternatyva klasikinio saldaus vermuto mėgėjams. Pateikiamas atšaldytas, vienas arba su sodos vandeniu. Kokteiliams suteikia individualumo.

BITTER- klasikinis alkoholinis aperityvas, pateikiamas vienas, su ledu, sodos vandeniu, apelsinų sultimis, citrinos ar apelsino žievele. Spalva – sodri, tamsiai raudona, aromatas – puikiai suderintas, skonis – maloniai kartus.

Vermutus taip pat galima skirstyti ir į:

  • Saldusis vermutas- jis yra baltas (bianco) arba raudonas (rosso). Alkoholis sudaro 15,5-16% tūrio alkoholio.
  • Išlaikytas vermutas- (dry, extra dry- sausas, labai sausas) yra baltas, turi 18% tūrio alkoholio ir ne daugiau kaip 40g. cukraus 1 litre.
  • Pusiau išlaikytas- pagamintas kaip rožinis vynas. Gali būti extra dry, dry, bianco ir rosso- labai sausi, sausi, balti ir raudoni.

Be klasikinių vermutų yra aibė įvairiausių aperityvų, gaminamų iš vyno, kurių daugelis aromatizuojami kinmedžio žieve.

Skirtingai, nei vynas, vermutas atidarytas taip greit nekeičia savo skoninių savybių ir nesurūgsta. Todėl barai, restoranai ir klubai gali būti ramūs dėl šio gėrimo likučių.